18. 6. 2024   |   svátek má Milan
 

Líčka na žampiónech

Název Množství a jednotka
líčka (vepřová, hovězí nebo telecí) 1 kg
čerstvé žampiony 250 g
velká cibule 1 ks
bílé víno 100 ml
masový vývar 500-750 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Líčka - mohou být vepřová, hovězí i telecí - očistíme, osušíme papírovou utěrkou a překrájíme na porce. Lehce zaprášíme moukou a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu (vhodném do trouby) nebo pekáči tak, aby byla ze všech stran zatáhnutá. Všechno maso se musí dotýkat dna hrnce nebo pekáče, aby nepustilo šťávu, proto zvolíme větší kastrol nebo opékáme na vícekrát. Opečená líčka vyjmeme a odložíme stranou. Do výpeku nasypeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané žampióny nakrájené na plátky a podusíme, až pustí šťávu. Zasypeme lžící sladké papriky, přidáme vrchovatou lžičku drceného kmínu, vložíme zpět opečené maso a podlijeme vínem a vývarem tak, aby líčka byla potopené ze tří čtvrtin. Osolíme, zakryjeme poklicí a dáme do trouby na 150°. Pečeme doměkka asi 2,5 až 3,5 hod (vepřová líčka kratší dobu, hovězí se pečou déle). Jakmile jsou líčka měkká, přidáme smetanu, promícháme a necháme už jen prohřát. K líčkům můžeme podávat knedlík, bramborovou kaši, rýži nebo těstoviny.


 


RECEPTY

Pražma na bylinkách

Postup: Pražmy (nebo jiné ryby, mořský vlk, pstruh, candát apod) očistíme, ostraníme... zobrazit recept

RECEPTY

Hospodský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso... zobrazit recept

RECEPTY

Středomořský salát s cizrnou a fenyklem

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme a dáme do mísy. Přidáme cizrnu - vařenou nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Růžičková kapusta po indicku

Postup: Kapustičky očistíme, odstraníme vrchní škaredé listy, opláchneme a uvaříme v... zobrazit recept

RECEPTY

Želé z okvětních lístků růží

Postup: Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Stará kuželna

Restaurace Stará kuželna nabízí domácí kuchyni, exclusivní vinnou nabídku,...